Šampano kibirėlis

Putojantis vynas pateikiamas tik gerai atvėsintas. Pateikimo temperatūra 6-8°C. Todėl prieš pateikiant putojantis vynas atvėsinamas šaldytuvuose arba specialiuose kibirėliuose su ledu.

Apskritai kibirėliai su ledu yra neatsiejami putojančio vyno palydovai. Buteliai laikomi nuo pateikimo iki atidarymo iki paskutinio šlakelio išpylimo. Išimtis daroma tik itin ilgai išlaikytam šampanui – jis pateikiamas atvėsinus iki 14-15°C temperatūros.

Putojantis vynas gali būti atvėsintas tik kibirėlyje, tik šiam procesui reikės pasiruošti iš anksto - 20°C temperatūros standartinio dydžio butelis iki pateikimo vėsta ne mažiau kaip valandą. Vėsinant butelį kibirėlyje daroma taip: į kibirėlio dugną beriama apie dešimtį ledo kubelių. Ant kubelių statomas butelis, tuomet šonai apiberiami ledu ir beveik iki viršaus užpilami šaltu vandeniu. Vanduo kibirėlyje būtinas – jis ne tik užtikrina gerą temperatūrinį sąlytį su buteliu, bet ir apsaugo vyną nuo peršaldymo.  Dar vienas patarimas vėluojantiems – jeigu neturite valandos vyno vėsinimui ir jį atvėsinti reikia kuo greičiau – į kibirėlį su ledu įberkite saują druskos ir užpilkite gazuotu vandeniu. Tačiau taip elkitės tik kraštutiniais atvejais. 

Vėsinant putojantį šaldytuve butelis atvėsta per 2-2,5val. Niekada nedėkite putojančio vyno į šaldymo kamerą. Vynas atvės netolygiai, o sušaldytas vynas netenka nei skonio nei aromato.