Kamščiatraukis

Atkimšimo būdas pirmiausia nustatomas pagal kamščio rūšį. Kamščiai paprastai gaminami iš kamščio (kamštinis kamštis sandariai įspaustas butelio kakliuke), metalo (alaus butelių ir gaiviųjų gėrimų kamščiai, atsukami stipriųjų gėrimų kamščiai), plastiko (atsukami plastikinių butelių su gazuotais gėrimais kamščiai, šampano kamščiai), folijos (vandens buteliai, medicininiai preparatai), gumos (medicininiai preparatai), stiklo (dekoratyviniai buteliai, medicininiai preparatai). Kai kurių iš šių kamščių (atsukami, stikliniai) atkimšimas nesukelia didelio vargo, kitiems yra skirti specialūs prietaisai. 

Kamščiatraukis yra virtuvės įrankis, kamščiams (kamštinis kamštis sandariai įspaustas butelio kakliuke) iš butelių ištraukti. Kamščiatraukiai būna įvairių formų. Dažniausiai būna spiraliniai, nors anksčiau naudoti ir plunksniniai, kuriais naudojantis kamštis išlikdavo nesugadintas ir jį galima buvo pakartotinai naudoti. 

Greičiausiai butelis atkemšamas naudojant Elegance kamščiatraukį, kuris netgi įrašytas į Gineso rekordų knygą. Rekordas buvo pasiektas 1995 m., kai Elegance kamščiatraukiu buvo atkimšti aštuoni buteliai per vieną minutę.

Senas britų tostas tvirtina: „Vynas neišvys šviesos, kol kamštis su kamščiatraukiu nenusidės“. Tam, kad kamščiatraukis lengviau įlystų į kamštį nupjaunama apsauginė kamščio danga. Kamščiatraukį rekomenduojama įsukti į kamščio centrą. Taip pat rekomenduojama kamščio nepersukti kiaurai, kad į vyną nepatektų kamščio atplaišų.

Restoranuose buteliai atkemšami laikantis taisyklių. Kiekvienai vyno rūšiai (jauno, išlaikyto, balto, raudono, sauso ir t.t.) egzistuoja savos taisyklės. Atkimšimo technika taip pat reglamentuota.

Kai kurie vynai atkemšami likus keletui valandų iki naudojimo, kiti tiesiogiai prie lankytojo. Iš anksto atkimšti rekomenduojama jauną raudoną vyną. Išlaikytieji vynai atkemšami prieš patiekiat.

Kamštinio kamščio traukimo tvarka pateikta toliau. Kamščiatraukis įstatomas į kamštį ir įsukamas vieną apsisukimą. Po to kamščiatraukis lengvai patraukiamas ir kamštis atpalaiduojamas, tada kamščiatraukis susukamas gilyn tiek, kad nebūtų kiaurai persuktas kamštis. Tada kamštis, be lingavimo, ištraukiamas tris ketvirčius ir samoljė kamštį galutinai ištraukia pirštais. Kakliuko kraštai apvalomi servetėle, o kamštis apžiūrimas. Taip pat ištiriamas kamščio kvapas. Patyręs samoljė, pagal kamščio išvaizdą ir kvapą, gali nustatyti vyno būklę.