Portveinas

Portveinas – spirituotas portugališkas vynas. Kilęs iš pietinės Portugalijos. Pavadinimas „portveinas“ kilęs iš vieno svarbiausių Portugalijos jūrų uosto Porto. Per šį jūros uostą buvo eksportuojami stiprūs ispaniški vynai. Anglai juos vadino “vino-porto” arba “porto-vino”. Tačiau XVIII a. kelionė iš Portugalijos į Angliją būriniu laivu užtrukdavo, ir neprižiūrimas vynas statinėse imdavo gesti. Portugalai bijodami prarasti rinką, į eksportuojamą vyną sumanė įpilti vyno spirito. Įprastas vynas tapo stipresnis ir taip ilgiau išlaikydavo nesugedusiu. Taigi į Britų salas plukdomas vynas įgaudavo brendžio prieskonį ir netrukus šis skonis tapo portugališko vyno skiriamuoju ženklu ir vienu geriausiai žinomų pietietiškų vynų.

Kitas portveinui būdingas bruožas - vadinamasis “vaisių tonas”, išgaunamas portveinizacijos proceso metu, t.y. kaitinant misą statinėse iki 45-50°C, paskui vynas brandinamas 12-18 mėnesių. Tačiau taip gaminami tik markiniai portveinai, paprastieji brandinami tik 3 mėnesius. Portveinų stiprumas - 17-20 %, cukraus kiekis - 6-14 %. Portveinai puikūs aperityvai, labai tinka prie mėsos patiekalų.

Raudonasis rubino spalvos (Ruby), baltasis (Branco) ir auksinis (Tawny) vynas. Saldus su vaisių prieskoniu. Baltasis yra saldžiausias iš visų portveinų.

Raudonasis portveinas ilgai brandinami. Dažniausiai tai kelių vynų mišinys. Baltasis portveinas taip pat bręsta keletą metų statinėse, o paskui supilstomas į butelius.

Portveinai puikūs aperityvai, labai tinka prie mėsos patiekalų.