Likeris

Likeris (pranc. liqueur) – stiprus, saldus alkoholinis gėrimas, gaunamas maišant spiritinius gėrimus su įvairiais sirupais, trauktinėmis, vynais, sultimis. Likerių stiprumas būna labai įvairus: nuo 18 iki 80 % etilo alkoholio. Skoniui pagerinti į likerius pilama cukraus sirupo, tirštumui (konsistencijai) išlaikyti – krakmolo sirupo. Kai kurie likeriai, kaip ir trauktinės, gali būti išlaikomi iki kelerių metų, kad įgytų geresnį skonį. Dėl didelio cukraus kiekio, paprastai laikoma stikliniuose ar metaliniuose induose, o ne statinėse.

Pirmieji likeriai buvo pradėti kurti dar XII-XIII amžiuose, iš karto po alkoholio distiliacijos išradimo. Likeriai itin išpopuliarėjo XIX amžiuje, atsiradus pigioms spirito gamybos technologijoms.

 

Tai labai plati alkoholinių gėrimų grupė. Likeriai skirstomi į stiprius, desertinius ir kremo likerius.

  • Advokat (Advocat) – gaminams iš kiaušinių trynių. Kilęs Nyderlanduose. Stiprumas 15-18 %.
  • Alasch (Alasch Kuemmel) – gaminamas iš kmynų. Kilęs Latvijoje.
  • Amaretas (Amaretto) – gaminamas iš migdolų. Kilęs Italijoje. Stiprumas 25-28 %.
  • Barenfang – gaminamas iš medaus. Kilęs Vokietijoje. Stiprumas ~25 %.
  • Benediktinas – 1510 m. Prancūzijos vienuolių benediktinų sukurtas likeris. Stiprumas ~40 %.
  • Cacao-Choix – gaminamas iš kakavos. Gaminamas įvairiose šalyse. Stiprumas 25-35 %.
  • Chartreuse – nuo 1737 m. Prancūzijos vienuolių gaminamas likeris. Stiprumas 43 %.
  • Cointreau – gaminamas iš apelsinų. Kilęs 1885 m. Prancūzijoje. Stiprumas 40 %.
  • Curaçao – gaminamas iš apelsinų. Kilęs Karibų salose.
  • Drambuie – gaminamas iš medaus ir žolelių. Nuo 1745 m. tradicinis škotiškas likeris.
  • Frangeliko – gaminamas iš riešutų. Kilęs XVIII a. Italijoje.
  • Galliano – gaminamas iš žolelių. Kilęs XIX a. pabaigoje Italijoje.
  • Get 27 – gaminamas iš mėtų. Kilęs 1776 m. Prancūzijoje.
  • Goldwasser – gaminamas iš žolelių. Kilęs Vokietijoje. Stiprumas 30-38 %.
  • Grand Marnier – gaminamas iš apelsinų. Kilęs 1880 m. Prancūzijoje. Stiprumas 40 %.
  • Irish Cream ('Airiška grietinėlė') – gaminamas iš grietinėlės. Kilęs Airijoje. Stiprumas 18-25 %.
  • Irish Mist – gaminamas iš medaus. Kilęs Airijoje. Stiprumas 35 %.
  • Krupnikas – gaminamas iš medaus. Kilęs Lietuvoje.
  • Liqueur 43 – tradicinis Ispanijos likeris.
  • Marasquin – gaminamas iš laukinių vyšnių. Kilęs Italijoje.
  • Marie Brizard – grupė tradicinių prancūziškų likerių. Kilęs 1755 m.
  • Qenepy – gaminamas iš alpinio pelyno. Kilęs Šveicarijoje.
  • Sambuka (Sambuca) – gaminamas iš anyžiaus ir šeivamedžio uogų. Kilęs Italijoje. Stiprumas 40 %.

 

Likeriai gali būti geriami gryni arba maišomi su kitais gėrimais, įeina į alkoholinių kokteilių sudėtį, tinka gerti su bet kokiomis sultimis. Jie plačiai naudojami konditerijoje.

Kaip desertinis gėrimas likeris patiekiamas pavalgius, su kava ar arbata.