Vynas - taurus gėrimas. Išmokyme šį gėrimą tinkamai patiekti.

  Kiekvienas profesionalas patvirtins, jog tinkamai patiekiamas vynas turi didelę įtaką jo skonio ir aromato savybėms. Vyno patiekimas yra ištisas procesas, susidedantis iš keleto etapų. Vienas svarbiausių patiekimo aspektų yra tinkama vyno temperatūra.

 

  Visiems žinoma, jog baltasis vynas turi būti patiekiamas atvėsintas, tačiau palaikius šaldytuve per naktį jo temperatūra nukris iki 4,0C ir vynas nebeatskleis viso skonio bei aromato. Tuo tarpu patiektas 8 – 10,0C temperatūros jis bus daug geresnis, aromatas kur kas sodresnis, jausis šviežumas bei vaisių skonis. Jei vyną reikia atšaldyti greitai, ledinis vanduo yra kur kas efektyvesnis nei vien tik kibirėlis su ledukais. Laikant šaldytuve, vynas atvėsta po 2,0C kas 10 minučių.

 

  Raudonasis vynas turėtų būti patiekiamas kambario temperatūros. Tačiau terminas ,,kambario temperatūra" dažnai interpretuojamas neteisingai ir vynas patiekiamas per šiltas. Dauguma vyno rūšių geriausiai atsiskleidžia patiekiamos 15 – 16C temperatūros (,,rūsio temperatūros"). Kai kurį jauną raudonąjį vyną, pvz., ,,Beaujolais", naudinga patiekti apie 10,0C temperatūros.

 

  Putojantis vynas patiekiamas atvėsintas iki 4,5 – 7,0C. Žemesnėje temperatūroje išlieka daugiau anglies dujų, tai sustiprina gaivumo ir šviežumo įspūdį. Be to, gerai atšaldyto putojančio vyno taurėje ilgiau kyla burbuliukai. Kai kuriame senesniame, ypač raudonajame vyne, gali atsirasti natūralių nuosėdų, susidariusių iš iškritusių taninų ir spalvos pigmentų. Šių nuosėdų pašalinimas vadinamas vyno dekantavimu. Vyno dekantavimas leidžia vynui pakvėpuoti ir pagerina jo skonį. Dekantuoti vyną patariama ir dėl estetinių sumetimų. Prieš dekantuojant vyną, butelius reikia palaikyti vertikalioje padėtyje, kad visos nuosėdos nusėstų ant dugno. Tada lėtai perpilkite vyną į tuščią stiklinį ar dekoratyvinį indą taip, kad nepatektų nuosėdos. Jei norite būti visiškai užtikrinti, pilkite per kavos filtrą. Kitas etapas serviruojant vyną yra taurių parinkimas. Vyno vertinimas apima visus žmogaus pojūčius, o taurių pasirinkimas lemia vyno išvaizdą, aromatą ir skonį. Todėl skirtingą vyną rekomenduojama patiekti skirtingose taurėse.

 

  Vyno taurės skirstomos į tris pagrindinius tipus: baltojo vyno taurės – tulpės formos raudonojo vyno taurės – apvalesnės ir didesnės nei baltojo vyno putojančio vyno taurės – aukštos ir siauros Raudonojo vyno taurė turėtų talpinti apie 340 g vyno, baltojo – apie 280 g, putojančio vyno taurė – apie 180 g. Stiklas turėtų būti ypač skaidrus, kad vyno spalva atrodytų sodri ir turtinga. Taurės kotelis turėtų būti pakankamai ilgas, kad pirštai neliestų taurės pagrindo. Kotelio ilgis turėtų būti lygus taurės pagrindo aukščiui. Į viršų siaurėjantis kaklelis padeda sukoncentruoti vyno aromatą.

 

  Galutinis, tačiau ne mažiau svarbus vyno serviravimo etapas yra pripylimas. Paprastas vynas turi būti pilamas taikant į taurės centrą, tuo tarpu putojantis vynas – į taurės kraštą, kad nekiltų burbuliukai. Pripylus taurę, keliamą butelį reikia šiek tiek pasukti, kad nevarvėtų nuo krašto. Daugiausia bet kokio vyno, išskyrus putojantį, pripilama pusę taurės. Tada vyno gėrėjas gali lengvai pateliūskuoti taurę bei užuosti visą puokštę skleidžiamų aromatų. Profesionalus vyno patiekimas leis įtikti bet kuriam klientui. Nesvarbu, kokį vyną jis pasirinks, svarbu, kad iš baro ar restorano išeitų patenkintas aptarnavimu ir pajutęs malonumą.

  Tada jis būtinai grįš dar kartą !

 

  Raudonojo vyno patiekimas

  Tinkamai atšaldytas raudonojo vyno butelis atnešamas ant desertinės lėkštės ir padedamas ant pagalbinio stalelio arba ant stalo. Švariai nupjaunama folijos kapsulė. Prieš pilant į taures, butelio kaklelis apsukamas siaurai perlenkta popierine servetėle vyno lašams sugerti. Raudonojo vyno butelis neapvyniojamas servetėle, nes jis sausas, j taurę pilamas kaip ir baltasis ar rožinis vynas. Išlaikyti raudonieji vynai, kuriuose susidarė nuosėdų, patiekiami specialioje pintinėlėje. Butelis atsargiai įdedamas gulsčiai į pintinėlę etikete j viršų, pintinėlė pastatoma ant pagalbinio stalelio, ir ten butelis atkemšamas. Parodžius butelį lankytojams ir nupjovus kapsulę, atsargiai ištraukiamas kamštis. Sukant kamščiatraukio sraigtą, butelis stipriai prilaikomas, kad nesisuktų kartu ir nesidrumstų vynas. Jei pintinėlėje nėra įtiestos servetėlės, po butelio kakleliu padedama trikampiu sulenkta popierinė servetėlė. Vynas iš pintinėlės pilamas, paėmus taurę į kairę ranką, kad bėgtų pamažu. Įpylus vyno, pintinėlė pastatoma saugioje vietoje. Kad geriau nusistotų nuosėdos, po pintinėlės priekiu galima padėti apverstą desertinę lėkštę. Patiekiant kolekcinius, ypač geros kokybės vynus, butelio kamštis paprastai padedamas ant mažos lėkštutės ir parodomas užsakytojui.

 

  Baltojo ir rožinio vyno patiekimas

  Ant stalo pastatomos baltojo vyno taurės. Jos visuomet turi būti mažesnės negu skirtos raudonajam vynui, nes baltąjį vyną reikia gerti greičiau, kad nesušiltų. Gerai atšaldyto baltojo (arba rožinio) vyno butelis, skirtas dviem svečiams, atnešamas popierine servetėle išklotoje padėklinėje lėkštutėje ir pastatomas ant pagalbinio stalelio arba ant lankytojų stalo. Pirmiausia butelis parodomas lankytojui ir pristatomas maždaug taip: „Prašome, butelis Kremser Kogl 19... !" Butelis įstatomas į kibirėlį su ledu
ant pagalbinio stalelio. Paskui kamščiatraukio peiliu kamščio gaubtas įpjaunamas virš arba žemiau butelio kaklelio ir nustumiamas. Jei po gaubtu yra natūralus kamštis, į jo centrą įsukamas kamščiatraukis. Kaire ranka prilaikomas butelio kaklelis, o dešiniąja atlaisvinamas kamštis, kamščiatraukis dar kartą pasukamas ir kamštis tyliai ištraukiamas. Ištraukus kamštį, butelio kaklelis nuvalomas servetėle. Siaurai sulankstytas padavėjo rankšluostėlis permetamas per dešinę ranką, į jį įdedamas butelis, užlenkiant rankšluostėlio galus aukštyn. Butelio etiketė turi būti neuždengta, gerai matoma svečiui. Pirmiausia gurkšnelis įpilamas paragauti užsakytojui. Butelis laikomas prie pat taurės, neliečiant jos krašto. Baigiant pilti, butelis vikriai pasukamas, kad joks lašas nenulašėtų ant staltiesės. Vyno pirmiausia įpilama moterims, po to vyrams, paskiausiai - užsakytojui. Butelis vėl įstatomas į kibirėlį su ledu.

 

  Putojančio vyno patiekimas.

  Putojantį vyną ir šampaną geriau patiekti labai aukštose giliose taurėse, nes iš jų galima atsargiai gurkšnoti (ne siurbčioti) ir pajusti tikrąjį gėrimo skonį. Butelis gerai atšaldomas, kibirėlyje su ledu atnešamas ant stalo arba pagalbinio stalelio. Jokiu būdu jo negalima suplakti. Parodytas lankytojams, butelis atkemšamas. Kaire ranka prilaikant kamštį, dešine ranka atlankstoma viela ir nuimamas vielos tinklelis. Jei atsukant vielą jaučiamas kamščio spaudimas į delną, tai kamštis išimamas kartu su viela. O jei kamštis dar nejuda, butelis perimamas į dešinę ranką. Uždėjus ant kamščio servetėlę, kaire ranka jis atsargiai pasukiojamas. Putojančio vyno butelį galima atkimšti ir specialiomis žnyplėmis. Atkemšamas butelis visuomet laikomas gulsčiai, kiek pasuktas nuo lankytojų į šoną. Prieš pilstant vyną, butelis apvyniojamas servetėle taip, kad būtų matyti etiketė. Kad pilamas vynas neišputotų ir neprarastų angliarūgštės, patartina taurę laikyti rankoje gulsčiai. Pirmiausia įpilamas gurkšnelis vyno užsakytojui paragauti. Jei nulūžta natūralus kamštis, jo liekanos atsargiai išimamos kamščiatraukiu. Maišiklis įstatomas tik lankytojui primygtinai reikalaujant. Prancūzai, pildami putojantį vyną, mėgsta butelį laikyti nykščiu už įgaubto dugno. Šis būdas tinka, patiekiant vyną dideliuose buteliuose, kurių kitaip beveik neįmanoma išlaikyti.

TAIP PAT SKAITYKITE: