Likeris
Likeris (pranc. liqueur) – stiprus, saldus alkoholinis gėrimas, gaunamas maišant spiritinius gėrimus su įvairiais sirupais, trauktinėmis, vynais, sultimis. Likerių stiprumas būna labai įvairus: nuo 18 iki 80 % etilo alkoholio. Skoniui pagerinti į likerius pilama cukraus sirupo, tirštumui (konsistencijai) išlaikyti – krakmolo sirupo. Kai kurie likeriai, kaip ir trauktinės, gali būti išlaikomi iki kelerių metų, kad įgytų geresnį skonį. Dėl didelio cukraus kiekio, paprastai laikoma stikliniuose ar metaliniuose induose, o ne statinėse.
Pirmieji likeriai buvo pradėti kurti dar XII-XIII amžiuose, iš karto po alkoholio distiliacijos išradimo. Likeriai itin išpopuliarėjo XIX amžiuje, atsiradus pigioms spirito gamybos technologijoms.
Tai labai plati alkoholinių gėrimų grupė. Likeriai skirstomi į stiprius, desertinius ir kremo likerius.
- Advokat (Advocat) – gaminams iš kiaušinių trynių. Kilęs Nyderlanduose. Stiprumas 15-18 %.
 - Alasch (Alasch Kuemmel) – gaminamas iš kmynų. Kilęs Latvijoje.
 - Amaretas (Amaretto) – gaminamas iš migdolų. Kilęs Italijoje. Stiprumas 25-28 %.
 - Barenfang – gaminamas iš medaus. Kilęs Vokietijoje. Stiprumas ~25 %.
 - Benediktinas – 1510 m. Prancūzijos vienuolių benediktinų sukurtas likeris. Stiprumas ~40 %.
 - Cacao-Choix – gaminamas iš kakavos. Gaminamas įvairiose šalyse. Stiprumas 25-35 %.
 - Chartreuse – nuo 1737 m. Prancūzijos vienuolių gaminamas likeris. Stiprumas 43 %.
 - Cointreau – gaminamas iš apelsinų. Kilęs 1885 m. Prancūzijoje. Stiprumas 40 %.
 - Curaçao – gaminamas iš apelsinų. Kilęs Karibų salose.
 - Drambuie – gaminamas iš medaus ir žolelių. Nuo 1745 m. tradicinis škotiškas likeris.
 - Frangeliko – gaminamas iš riešutų. Kilęs XVIII a. Italijoje.
 - Galliano – gaminamas iš žolelių. Kilęs XIX a. pabaigoje Italijoje.
 - Get 27 – gaminamas iš mėtų. Kilęs 1776 m. Prancūzijoje.
 - Goldwasser – gaminamas iš žolelių. Kilęs Vokietijoje. Stiprumas 30-38 %.
 - Grand Marnier – gaminamas iš apelsinų. Kilęs 1880 m. Prancūzijoje. Stiprumas 40 %.
 - Irish Cream ('Airiška grietinėlė') – gaminamas iš grietinėlės. Kilęs Airijoje. Stiprumas 18-25 %.
 - Irish Mist – gaminamas iš medaus. Kilęs Airijoje. Stiprumas 35 %.
 - Krupnikas – gaminamas iš medaus. Kilęs Lietuvoje.
 - Liqueur 43 – tradicinis Ispanijos likeris.
 - Marasquin – gaminamas iš laukinių vyšnių. Kilęs Italijoje.
 - Marie Brizard – grupė tradicinių prancūziškų likerių. Kilęs 1755 m.
 - Qenepy – gaminamas iš alpinio pelyno. Kilęs Šveicarijoje.
 - Sambuka (Sambuca) – gaminamas iš anyžiaus ir šeivamedžio uogų. Kilęs Italijoje. Stiprumas 40 %.
 
Likeriai gali būti geriami gryni arba maišomi su kitais gėrimais, įeina į alkoholinių kokteilių sudėtį, tinka gerti su bet kokiomis sultimis. Jie plačiai naudojami konditerijoje.
Kaip desertinis gėrimas likeris patiekiamas pavalgius, su kava ar arbata.