Raudonojo vyno taurė

Raudonas vynas mėgsta kvėpuoti ir jam reikia rankų šilumos. Juk raudonieji vynai bręsdami gauna daug deguonies ir geriau perduoda aromatą. Todėl taurės turi būti plačios, gilios ir būtinai ant aukštos kojelės. Taurės dydis nėra svarbiausia, svarbiau, kad pati taurė būtų apvalaina.

Raudonajį vyną galima šildyti delnuose ir taurę laikyti nebūtinai už kojelės. Tačiau šio gėrimo vis tiek reikia pilti tiek, kad viršutinę taurės dalį būtų patogu laikyti delne. 

Subrendusį raudoną vyną reiktų gerti iš tokios pat formos, bet mažesnės taurės. Raudoniems vynams skirtos taurės pirmiausiai buvo gaminamos taikantis prie burgundiškų ir bordo vynų. Tai suteikia gėrimui galimybę kuo daugiau sąveikauti su deguonimi, kuris padeda vynui atsiskleisti. Šio spalvos vynui skirtos taurės yra didesnio tūrio, nei baltojo 100-200ml, 230ml.

Raudonajam vynui skirtos taurės paprastai skirstomos į du tipus:

 

Bordo tipo

Aukštos, plačiu dugnu, skirtos pilno kūno raudoniesiems vynams. Šio tipo taurės tinka vynui, pagamintam iš Bordo regione augančių vynuogių rūšių (Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Malbec). Viršutinė taurės dalis nukreipia vyną į galinę burnos dalį.

Burgundija tipo

Platesnės ir apvalesnės lyginant su Bordo. Skirtos labiau sukoncentruoti subtiliam aromatui. Paprastai naudojamos vynui, gaminamam iš Burgundijos regionui būdingų vynuogių veislių, pvz. Pinot Noir, patiekti. Taurės kraštas vyną nukreipia ant priekinės liežuvio dalies.

 

PATARIMAS / INFO

  • Vyno taurių negalima plauti indų plovikliais. Jei vis tik naudojate ploviklį, taures reikia gerai išskalauti. Chemikalai gali pakenkti vyno skoniui.
  • Jeigu norite surinkti taurių kolekciją ir vyną visuomet ragauti iš maksimaliai jam tinkamos formos taurės, tuomet įsigydami taures atkreipkite dėmesį į jų tipą. Dauguma vyno rūšių, atsižvelgiant į vynuogių, iš kurių gaminamas vietinis vynas, auginimo regioną, turi joms tinkamas taures. Populiariausi taurių tipai net pavadinti pagal regionus, pvz., BordoBurgundijaReinas arba pagal vynuogių rūšį, pvz., Cabernet Sauvignon ir panašiai.
  • Didelės (300-350 ml) Bordo tipo taurės yra universaliausios ir namuose pakanka turėti tik šio tipo ir putojančiam vynui tinkamas taures. Ypač jei dažniausiai perkate vyną, pagamintą Bordo regione, itališką, ar ispanišką. Jos tinka ir baltajam, ir raudonajam vynui. Netgi elitiniuose Bordo restoranuose visų rūšių vynas dažniausiai patiekamas tos pačios formos taurėse.
  • Renkantis taures svarbu atkreipti dėmesį ne tik į jų formą, bet ir į tūrį bei stiklą. Vynui tinkamos taurės turi būti pagamintos iš skaidraus plono stiklo, geriausia – nedekoruotos. Vyno taurės privalo būti su kojele, švelnios tulpės formos. Taip pat verta atkreipti dėmesį į tai, kiek yra pilama vyno. Pavyzdžiui, į baltojo vyno taures geriausia pilti 85-100 g gėrimo, į raudonojo – 100-150 g.
  • Labai svarbu, kad vyno taurė siaurėtų į viršų. Tokiu būdu nosį pasieks jau koncentruotas vyno kvapas. Skirtingose taurėse vyno aromatai koncentruojasi skirtingai: priklausomai nuo viršutinio taurės krašto dydžio, jie kitokiu būdu pasiekia liežuvio receptorius. Todėl atsiranda kitoks aromato ir skonio pajutimas.
  • Jeigu nusprendėte įsigyti taures, tačiau negalite sau leisti nusipirkti visų rūšių iškart, galite įsigyti universalias vyno taures. Jos tiks ir baltam, ir raudonam vynu.