Baltojo vyno taurė

Baltųjų vynų taurės daugiausiai orientuotos į Reino regiono vynus. Vynui skirtos taurės gali būti labai įvairios ir priklauso nuo patiekiamo vyno. Gaivaus, lengvo skonio ir aromato vynams paprastai naudojamos mažesnės ir siauresnės taurės. Tokiais atvejais siekiama, kad vynas nedaug sąveikautų su oru ir išlaikytų savo aromato bei skonio gaivumą. Tais atvejais, kai patiekiamas brandintas baltasis vynas, taurės parenkamos platesniu dugnu, nes liesdamasis su oru vynas geriau „atsiskleidžia“.

Baltam vynui skirtos taurės yra mažesnio tūrio 100ml, 190ml: tai susiję su tuo, kad baltą vyną reikia patiekti atšaldytą ir jis negali ilgai būti taurėje. Paprastai pripilama maždaug trečdalis taurės. Taurę laikykite už kojelės, kad nesušildytumėte vyno.

PATARIMAS / INFO

  • Vyno taurių negalima plauti indų plovikliais. Jei vis tik naudojate ploviklį, taures reikia gerai išskalauti. Chemikalai gali pakenkti vyno skoniui.
  • Jeigu norite surinkti taurių kolekciją ir vyną visuomet ragauti iš maksimaliai jam tinkamos formos taurės, tuomet įsigydami taures atkreipkite dėmesį į jų tipą. Dauguma vyno rūšių, atsižvelgiant į vynuogių, iš kurių gaminamas vietinis vynas, auginimo regioną, turi joms tinkamas taures. Populiariausi taurių tipai net pavadinti pagal regionus, pvz., BordoBurgundijaReinas arba pagal vynuogių rūšį, pvz., Cabernet Sauvignon ir panašiai.
  • Didelės (300-350 ml) Bordo tipo taurės yra universaliausios ir namuose pakanka turėti tik šio tipo ir putojančiam vynui tinkamas taures. Ypač jei dažniausiai perkate vyną, pagamintą Bordo regione, itališką, ar ispanišką. Jos tinka ir baltajam, ir raudonajam vynui. Netgi elitiniuose Bordo restoranuose visų rūšių vynas dažniausiai patiekamas tos pačios formos taurėse.
  • Renkantis taures svarbu atkreipti dėmesį ne tik į jų formą, bet ir į tūrį bei stiklą. Vynui tinkamos taurės turi būti pagamintos iš skaidraus plono stiklo, geriausia – nedekoruotos. Vyno taurės privalo būti su kojele, švelnios tulpės formos. Taip pat verta atkreipti dėmesį į tai, kiek yra pilama vyno. Pavyzdžiui, į baltojo vyno taures geriausia pilti 85-100 g gėrimo, į raudonojo – 100-150 g.
  • Labai svarbu, kad vyno taurė siaurėtų į viršų. Tokiu būdu nosį pasieks jau koncentruotas vyno kvapas. Skirtingose taurėse vyno aromatai koncentruojasi skirtingai: priklausomai nuo viršutinio taurės krašto dydžio, jie kitokiu būdu pasiekia liežuvio receptorius. Todėl atsiranda kitoks aromato ir skonio pajutimas.
  • Jeigu nusprendėte įsigyti taures, tačiau negalite sau leisti nusipirkti visų rūšių iškart, galite įsigyti universalias vyno taures. Jos tiks ir baltam, ir raudonam vynu.