Kada ir kur pradėti gerti kokteiliai? Kokteilių kilmės istorijos.

  Apie kokteilių atsiradimą mus pasiekė nemažai legendų. Iš kai kurių populiariausių, jeigu ne labiausiai tikėtinų, istorijų pažymėtos tos, kuriose anglų kalbos žodis „cocktail“ siejamas su „gaidžio uodega“. Sakoma, kad linksma smuklininkė Džordžo Vašingtono kariams paruošė gėrimą, sumaišiusi romą, viskį ir sultis. Taures ji papuošė ryškiomis gaidžio plunksnomis. Tarp karininkų buvo prancūzų, kuriems tai priminė senovės karių tradiciją puošti šalmus gaidžio plunksnomis, ir jie, keldami taures, sušuko: "Vive le coq's tail". Šūkis prigijo, o margas kaip gaidžio uodega gėrimas buvo pavadintas kokteiliu. Į Lietuvą, kokteilių mada atėjo gerokai vėliau.


 Prieš kelias dešimtis metų, kai alkoholinių gėrimų lentynos, kaip ir, beje, kitos, buvo apytuštės, žmonės taip pat troško įvairovės, taigi ir gėrė „baltąją“ su šalta arbata, darė antpilus, maišė juos. Tai buvo tik vargani šiuolaikinių kokteilių prototipai. O kai keliuose Vilniaus restoranuose atsirado įvairesnių gėrimų, be to, iš Maskvos pasidarė įmanoma parsivežti vermuto, apelsinų sulčių – ėmė populiarėti kokteiliai. Ne vienas kiek vyresnis žmogus nusišypsos išgirdęs pavadinimą „Kruvinoji Merė“ – degtinė su pomidorų sultimis buvo madingas gėrimas. Beje, šio gėrimo pavadinime minimas užsienietiškas merginos vardas, ne vienoj užstalės dainoj ar anekdote simbolizavęs paslaptingą, gal tik jūreiviams kiek matytą laisvamanę. Sakoma, kad šis gėrimas buvęs sukurtas Niujorko barmeno, kurį sužavėjęs baro dainininkės temperamentas ir apdarų grožis.

  Išlikę kokteiliai 1800 - 1860 metai.

 

  Toddie Toddie yra pats seniausias žinomas kokteilis ir net iki šiol gaminamas. Jo receptūra buvo pateikta 1806 metų gegužės mėnesio aukštuomenei skirtame žurnale “The Ballance” kurį skaitydavo tik Didelės Ponios. Paragaukite – tai tikrai skanus kokteilis!

 

  Motociklo priekaba. Šis kokteilis buvo sukurtas maždaug 1830 m. JAV, Luzianos valstijoje. Originalus jo pavadinimas buvo “Swizzle” (“tipo nugirdymas”). Pavadinimą “Motociklo priekaba” “atnešė” Amerikos armijos generolas, kuris viename Paryžiaus bare kasdien gerdavo šį koktelį kol jį kareiviai išnešdavo į motociklo priekabą ir išveždavo namo. Barmenai šiam generolui suteikė “nick’ą” - “Motociklo priekaba”, o vėliau taip ėmė vadinti ir jo pamėgtąjį kokteilį.

 

  1870 metai Manhetenas. Tai vienas populiariausių kokteilių pasaulyje, kurį Amerikoje 1874 metais, Manheteno Klubo barmenas sukūrė pagal Sero V. Čerčilio motinos receptūrą. Taigi, realiai šis kokteilis yra atkeliavęs iš Europos, tačiau pradžioje populiarumo sulaukė Amerikoje. Kokteilis stiprokas, tačiau labai skanus.

 

  1880 metai Cuba libre. 1886 metais buvo sukurta Coca Cola. Šis gėrimas padėjo atsirasti ir klasikiniam kokteiliui, kilusiam besibaigiančio Ispanų – Amerikiečių karo metu. Išvertus iš ispanų kalbos šio kokteilio pavadinimas reiškia "Laisva Kuba". Tai subtilaus skonio kokteilis.

 

  1890 metai Highball. Highball’o istorija tokia: Čikagos gyvulių skerdyklų darbininkai turėdavo mažai laiko pavalgyti pietų pertraukos metu, o dar norėdavosi išgerti. Todėl vieno baro savininkas pasiūlė jiems skanų ir greitai išgeriamą iki tol tik aukštuomenėje vartotą kokteilį. Jis darbininkams labai patiko ir jie pavadino jį “highball” – pagal tai kaip jie nustatydavo kada reikia skubėti į atgal į darbą. Highball (angl.) – traukinių eismą reguliavusio senovinio mechaninio semaforo pavadinimas. Semaforo rodyklei pakilus aukštyn, darbininkai skubėdavo į skerdyklą atgal, nes laikrodis kaip ir kokteilis tada buvo tik aukštuomenei prieinami dalykai. Su šio kokteilio atsiradimu, kokteiliai tapo masių pamėgtu ir jiems prieinamu gėrimu.

 

  XX amžius Martinis. Martinis sukurtas 1902 metais Niujorke, italų emigrantų restoranėlyje. Patekę į anglišką kultūrinę aplinką naujieji imigrantai jautė svetimą aplinką, kurią bandė “suitalinti” - į tipišką senų tradicijų anglų gėrimą– džiną, įpildami mėgstamo itališko vermuto. “Suitalinimo” efektui sustiprinti į kokteilį įmetė ir alyvuogę. Šis netikėtai skanus derinys paplito visame pasaulyje. Dabar tai labiausiai mėgstamas gėrimas pasaulyje (neskaitant vandens ir arbatos).

 

  Atsuktuvas. Tikriausiai nėra nežinančio ar neragavusio šio kokteilio. Tačiau ar žinote, kad jis buvo sukurtas 1945 metais viename Las Vegaso (JAV) kazino. Po atominės bombos bandymų Nevados dykumoje, (Las Vegasas – irgi ten) atostogų išleisti karininkai norėdami pabrėžti technologijos išsivystymo lygį ir įamžinti ką nors “techniško” sugalvojo iki tol nematytą gėrimų derinį ir pavadino jį atsuktuvu.

 

  Daiquiri. Vienas iš įspūdingiausių, skaniausių ir žinomiausių kokteilių pasaulyje. Tačiau ne visiems žinoma, kad tai - nušauto JAV prezidento J.F.Kenedžio kūrinys. 1961 metais, duodamas interviu vienam iš laikraščių, jis papasakojo ką mėgsta gerti ilsėdamasis karštais vasaros vakarais. Per vieną dieną po straipsnio pasirodymo šis gėrimas tapo populiariausiu gėrimu Amerikoje, kelioms savaitėms populiarumu aplenkęs netgi “Coca-colą”. Šiuo metu gaminami įvairiausi Daiquiri kokteiliai su atšaldytas (Frozen), braškių ir daug kitų. Šie kokteiliai Jums tikrai patiks.

 

  Pina colada. Pina Colada – gardus ir visų mėgstamas kokteilis buvo sukurtas 1954 metais. Jį sukūrė barmenas Ramonas Marrero Karibų Hiltono viešbutyje, Puerto Rike, turtingųjų amerikiečių vasaros atostogų praleidimo vietoje. Grįždami iš atostogų, amerikiečiai su šiltais Karibų jūros salų prisiminimais parsivežė ir Pina Colada sudėtį. Kokteilis buvo pradėtas gaminti Holivude: jis kino žvaigždėms padėdavo nugrimzti į mielus prisiminimus apie atostogas šiltuose kraštuose su draugais (be žmonų).

 

  Banglentininkas “ant rūgšties” (Surfer on the Acid). Kokteilis buvo sukurtas Amsterdame, raudonųjų žibintų kvartale 1986 metais. Tuo metu Vakarų pasaulyje masiškai išplito sintetinių narkotikų vartojimas, atsirado “techno” kryptis muzikoje, masiškai ėmė steigtis uždari klubai, kuriuose vykdavo “įdomūs” vakarėliai. Tiksliai šio kokteilio pavadinimo išversti neįmanoma, jį lengvai gali suprasti tie, kurie žino kas yra “rūgštinė psichozė”. Nepaisant to, kad kokteilis atsirado “įdomiuose” vakarėliuose ir buvo skirtas “psichams”, ilgainiui jis labai išpopuliarėjo tarp visų jaunimo sluoksnių, netgi nevartojančių narkotikų.

 

  The Debonair Cocktail. Kokteilis sukurtas1998 m. Los Andžele, ypač prabangiame Beverli Hills restorane. The Debonair kokteilis greitai užsitarnavo nepaprastą populiarumą visame pasaulyje. Jis pasidarė būtinu VIP kambarių ir “Cigarų ložių”atributu. Paragaukite – tikrai nesigailėsite. XXI amžius Y2K Tai kol kas pats naujausias kokteilis, kuriam išpranašauta užkariauti pasaulį. Jis sukurtas 2002 metais Aliaskoje vykusiame vietinių barmenų konkurse. Jo sudėtis: Tuaca (Likeris iš brendžio, vanilės ir vaisių, gaminamas Italijoje); Yukon Jack (labai gero skonio likeris, gaminamas JAV); Vyšnių  brendis. Gaila, kad tai tik vienintelis kokteilio ingredientas, kurio galima nusipirkti Lietuvoje.

TAIP PAT SKAITYKITE: